Infrarood of elektrisch verwarmen? Lees hier het verschil

18 min leestijd
644x gelezen
Infrarood of elektrisch verwarmen? Lees hier het verschil
Verduurzamen Aankoopadvies

Nu steeds meer huishoudens afscheid nemen van gas, worden elektrische en infrarood verwarmingsopties steeds aantrekkelijker. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze opties? En welke optie is het meest geschikt voor jouw behoeften? In deze blog leggen we meer uit over het verschil, de voordelen en de nadelen. 

Elektrische radiatoren 

Elektrische radiatoren zijn een milieuvriendelijk alternatief voor gasverwarming. Deze radiatoren kunnen worden ingezet als hoofdverwarming of als bij-verwarming. Hierdoor zijn ze apart of via de cv-ketel in te regelen. Grotere ruimtes vereisen een hoger vermogen voor effectieve verwarming. Een elektrische radiator als bij-verwarming kun je inzetten als ondersteuning, bijvoorbeeld voor bij vloerverwarming. Het is belangrijk om te kijken hoeveel vermogen je nodig hebt om de ruimte te verwarmen.

De voordelen van elektrische radiatoren 

Met een elektrische radiator kun je snel en gericht je ruimte verwarmen. Daarnaast heb je geen buizen of leidingwerk nodig om deze radiator aan te sluiten. Ze zijn makkelijk aan te sluiten via een Plug and Play systeem. Verder zijn elektrische radiatoren onderhoudsvriendelijk. Ze hebben eigenlijk geen onderhoud nodig. 

De nadelen van elektrische radiatoren

Afhankelijk van het type radiator, kunnen de kosten voor stroom oplopen. De nieuwe elektrische radiatoren zijn een stuk zuiniger. Om elektrische radiatoren als hoofdverwarming in te zetten, is een goede isolatie van de woning nodig.

Elektrische convectoren

Elektrische convectoren zijn radiatoren die op elektriciteit werken. Deze convectoren hebben weinig onderhoud nodig. Een elektrische convector werkt met luchtverwarming. Dit maakt ze ideaal voor grotere ruimtes, omdat ze met luchtverwarming de lucht laten circuleren. Hierdoor kunnen elektrische convectoren sneller verwarmen en zijn ze zuiniger met energie. Met een convector kun je efficiënt je thuiskantoor of slaapkamer verwarmen.

De voordelen van elektrische convectoren

Elektrische radiatoren zijn geschikt voor verwarmen met een lagere temperatuur. Daarnaast is het mogelijk om convectoren te laten samenwerken met een warmtepomp.

De nadelen van elektrische verwarming

Aangezien warme lucht stijgt, wordt de warmte in de ruimte niet gelijkmatig verspreid. Daarnaast kunnen convectoren niet precies worden afgesteld op een temperatuur. Het is wel mogelijk om de verwarmingssnelheid aan te passen, maar niet de precieze temperatuur. Verder zijn de afmetingen en vermogens van de convectoren niet geschikt voor alle situaties en oppervlakten.

Infraroodverwarming

Infraroodverwarming door middel van infraroodpanelen is ideaal om het energieverbruik in jouw woning te verminderen. Daarnaast zijn ze onderhoudsvrij. Infraroodpanelen verspreiden warmte door middel van warmtestraling. Je kunt de panelen ophangen aan de muur, het plafond of neerzetten op de grond. De panelen geven stralingswarmte af aan een specifieke plek in een ruimte. Bijvoorbeeld aan een zithoek in de woonkamer. Alleen de specifieke plek wordt verwarmd en dus niet de gehele ruimte.

De voordelen van infraroodverwarming

De infraroodpanelen zijn dun en hebben een mooi design. Hierdoor zijn de panelen goed te combineren in iedere woning. Doordat infraroodpanelen alleen specifieke plekken verwarmen, kun je besparen op je energieverbruik.

De nadelen van infraroodverwarming

Aangezien infraroodpanelen specifieke plekken verwarmen, zijn andere plekken in de ruimtes in je woning koud. Daarom is deze vormen van verwarmen niet voor iedereen comfortabel.

Wat is het verschil tussen infraroodverwarming en elektrische verwarming?

Het grootste verschil zit in de manier van verwarmen. Bij infrarood verwarming worden objecten en mensen direct verwarmd door middel van stralingswarmte. Dit is een kostenefficiënte optie voor gerichte verwarming van specifieke plekken in huis. Infraroodpanelen kunnen sneller een gevoel van warmte geven omdat het directe warmte geeft.

Wanneer je de gehele ruimte wilt verwarmen, dan is een elektrische radiator of convector ideaal. Beide verwarmingssystemen geven warmte aan de omringende lucht in de ruimte. Een convector zuigt onderaan koude lucht en geeft warmte via de bovenkant af. Een elektrische radiator is gevuld met een vloeistof die opwarmt wanneer er elektriciteit doorheen stroomt. Wanneer deze vloeistof uitzet, geeft deze warmte af via het oppervlak van de radiator.

Bij het kiezen van een verwarmingssysteem is de grootte van de ruimte belangrijk. Hiermee bepaal je hoeveel vermogen je nodig hebt om de ruimte te verwarmen. Hiervoor kun je onze rekenhulp gebruiken. Naast elektrische radiatoren en convectoren kun je bij Cvtotaal terecht voor straalkachels, plintverwarming, ventilator kachels en elektrische vloerverwarming. Wil je meer informatie of advies hebben? Neem dan contact op met onze klantenservice, we helpen je graag verder.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden over meer blogs en producten van Cvtotaal? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Producten die aansluiten

Vasco E-panel elektrische radiator 600x1000mm 1500W
701,-
Masterwatt MONDO elektrische radiator 750w 500x750mm
385,-
elektrische radiator met wifi
416,-
Vasco E-panel elektrische radiator 500x600mm 500W
517,-
Masterwatt Strong infraroodpaneel | 350 Watt | met RF-ontvanger | 600 x 600 mm
452,-

Subtotaal van uw bestelling

Bekijk winkelwagen